HDMI verlengkabel

By | maart 2, 2018

Tegenwoordig maakt vrijwel iedereen er gebruikt van. Een HDMI verbinding om visuele- en audiosignalen door te sturen naar de televisie. Met deze High Definition kabel kun je bijzonder goede beeld en geluidskwaliteiten krijgen naar de televisie. Je koopt een nieuwe PlayStation en hierbij behoort natuurlijk een goede HDMI kabel. Tot je stomme verbazing kom je er achter dat de HDMI kabel niet lang genoeg is. Je hebt je televisie in je slaapkamer boven aan de muur hangen en voor je PlayStation heb je een kastje op de grond staan. De kabel die je in de PlayStation hebt komt nooit helemaal boven bij de televisie. Je had je verheugd om direct online met je vrienden te kunnen gamen, maar helaas kan dit nog niet gebeuren. Geen nood! Een gemakkelijke oplossing om dit probleem te verhelpen is door een HDMI verlengkabel aan te schaffen. Voor je het weet heb je je gameconsole geïnstalleerd en kun je je vrienden online vergezellen. Het voorgaande kan ook het geval zijn bij het aansluiten van een blu-ray-, dvd-, cdspeler of een anders apparaat dat aangesloten dient te worden met een HDMI verbinding.

Hieronder geven wij meer informatie over de HDMI kabel zelf, over de HDMI verlengkabel en waar je op dient te letten wanneer je een dergelijke kabel wilt gaan aanschaffen.

Waarom een HDMI verbinding?

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Een HDMI kabel is er voor bedoeld om audio- en visuele signalen te transformeren naar een plasma televisie, een LCD televisie, beamer, monitor etc. Een HDMI kabel verstuurt de signalen in ongecomprimeerde digitale vorm. Hiermee worden de signalen niet op analoge wijze verstuurd, wat wel het geval is bij een SCART aansluiting. Daarom is het in veel gevallen alleen mogelijk om een HDMI kabel te gebruiken. In veel gevallen kan een HDMI kabel ook beter worden gebruikt dan een VGA kabel. De VGA kabel is voornamelijk bedoeld om een computer te verbinden met een monitor, maar hierbij worden geen geluidsignalen doorgestuurd. Om ook audiosignalen door te sturen is een extra audio kabel nodig. Daarnaast kun je ook een verbinding leggen met een DVI aansluiting. Tussen DVI en een HDMI aansluiting zijn de videosignalen die worden verstuurd namelijk hetzelfde. Deze worden beide in digitale vorm verstuurd. Echter stuurt DVI ook geen audio signalen door en een HDMI kabel wel. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je het beste een HDMI kabel aanschaffen.

Wat is een HDMI verlengkabel?

hdmi verlengkabelEen HDMI verlengkabel, is dat een extra lange normale kabel of heb ik dan een extra kabel tot mijn beschikking? Bij een HDMI verlengkabel heb je een extra kabel tot je beschikking. Hiermee kun je de huidige kabel langer maken. Dit is nodig wanneer de kabel die je op dit moment hebt niet lang genoeg is. Een HDMI verlengkabel verbind je met de kabel die je op dit moment gebruikt. Door deze er tussen aan te sluiten kun je een extra lange afstand afleggen tussen de televisie en het apparaat dat je hierop wilt aansluiten. Bij een HDMI verlengkabel zit er altijd een kant aan die je kun inpluggen en een kant waar je een andere HDMI kabel in kunt pluggen.

HDMI verlengkabel – Waar moet ik op letten

Wanneer je er over uit bent om voor een HDMI kabel te gaan dan is het verstandig om de juiste kabel te kiezen. Hierbij speelt de lengte van de kabel een belangrijke rol. Weet je al precies waar je de kabel voor wilt gaan gebruiken? Wanneer je de kabel slechts op een kamer gebruikt en deze alleen tussen een tweetal apparaten verbind waar de HDMI verlengkabel ook zal blijven liggen dan is het goed om de afstand op te meten. De afstand die je hebt gemeten is de lengte die je nodig hebt voor de kabel. Het beste kun je zo dicht mogelijk bij deze lengte blijven. Wanneer de afstand dus slechts minder dan een meter zou zijn dan is een kabel van een meter voldoende en heb je geen HDMI verlengkabel nodig. Als je voor een langere kabel gaat dan kan de kwaliteit namelijk minder worden. Over het algemeen wordt gezegd dat 5 meter wel een uiterste is. Bij een langere kabel dan 5 meter kan de kwaliteit dus minder worden. Daarom is het beter om een kabel van slechts 1 meter te gebruiken indien dit mogelijk is. Wanneer je later de kamer gaat herinrichten en je een langere kabel nodig hebt dan kun je voor een HDMI verlengkabel gaan. Zo kun je van goede beeld- en geluidskwaliteit genieten, zolang je de verlengkabel niet nodig hebt. Hieronder lichten we de voordelen van de HDMI verlengkabel verder uit.

Voordelen van een HDMI verlengkabel

Een HDMI verlengkabel kan erg handig zijn. Wanneer nodig kun je namelijk de korte kabel blijven gebruiken en met een HDMI verlengkabel kun je de kabel langer maken alleen wanneer dat nodig is. Wanneer je lengte tekort komt bij je normale HDMI kabel dan biedt een HDMI verlengkabel al snel uitkomst. De lengte die je tekort komt kun je direct overbruggen met de extra lengte van de nieuwe kabel. Ook kun je deze kabel meenemen wanneer je bijvoorbeeld een presentatie op school hebt waar je een beamer bij moet gebruiken. Om je laptop voor je neus te houden wanneer je voor in de klas staat zal je uiteraard niet genoeg hebben aan een kabel van een meter. De verlengkabel is dus erg handig om mee te nemen voor in noodgevallen. Je wilt niet voor de klas staan en je presentatie niet optimaal kunnen houden doordat je je laptop niet kunt bedienen voor in de klas. Veel scholen beschikken namelijk wel over een DVI of VGA aansluiting. Wanneer je het geluid ook wilt afspelen zal je hier een HDMI verlengkabel voor nodig hebben.

Zodra je hierna weer naar huis gaat dan kun je je eigen korte HDMI kabel weer gebruiken. Je laptop, gameconsole of videospeler kun je nu weer aansluiten op jouw televisie. Dit doe je met de korte kabel. Met deze korte kabel geniet je al snel weer van optimale beeld- en geluidskwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *