Optische kabel

By | maart 2, 2018

Een optische kabel wordt gebruikt om geluid af te spelen tussen 2 apparaten. Deze kabel is gemaakt van glasvezel. Daardoor is de kabel in staat om het geluid in een goede kwaliteit over te brengen. Vrijwel alle cd, blu-ray en dvd spelers beschikken over een optische ingang. Met deze optische ingang is het mogelijk om hier een optische kabel op aan te sluiten. Na het aansluiten kan er geluid worden afgespeeld op de televisie of geluidsinstallatie waar deze op wordt aangesloten. De kabel is er niet voor bedoeld om beeld af te spelen. Met deze verbinding wordt er alleen geluid overgebracht. Hieronder geven we meer informatie over de optische kabel.

Informatie over de optische kabel

optische-kabelZoals hiervoor aangegeven is de kabel gemaakt van glasvezel. Deze kabel beschikt dan ook over een goede kwaliteit van het geluid dat wordt overgebracht. Bij glasvezel wordt er digitaal gecommuniceerd tussen 2 apparaten op basis van lichtsignalen. Dit zijn optische signalen in de vorm van een rood lichtje. Aan de ene kant van de kabel worden er lichtsignalen afgegeven die aan de andere kant van de kabel worden ontvangen. De signalen worden gegeven door het knipperen van het licht.

Om gebruik te maken van een optische kabel moet er gekeken worden of er gebruik wordt gemaakt van een toslink ingang bij beide apparaten. In de meeste gevallen is dit het geval bij een dvd speler, blu-ray speler of een cd speler. Vaak kun je dit controleren door op de achterkant van het apparaat te kijken. Hier wordt een klein vierkant blokje weergegeven, waarmee wordt aangegeven dat er gebruik kan worden gemaakt van een optische kabel, oftewel dat het apparaat beschikt over een toslink ingang.

Voordelen van een optische kabel

Door gebruik te maken van een optische kabel kun je verschillende voordelen behalen ten opzichte van een verouderde kabel die werkt op het versturen van signalen via bijvoorbeeld koperdraad. Zo beschik je over een bijzonder goede verbinding die zeer snel werkt. Zoals hiervoor aangegeven werkt een optische kabel op basis van lichtsignalen door het glasvezel. Doordat er lichtsignalen worden afgegeven werkt de digitale communicatie ook met de snelheid van het licht. Hierdoor wordt er bijna geen vertraging meegenomen tijdens de communicatie tussen de apparaten. Daarom worden veel internetverbindingen ook vervangen die over bijvoorbeeld een ADSL verbinding beschikken. Men beschikt hierbij over een snellere en stabielere internet verbinding.

Een ander groot voordeel van het gebruik van een optische kabel is dat deze niet gevoelig is voor elektrische storingen. De kabel is namelijk elektrisch geïsoleerd en de signalen worden gegeven aan de binnenkant van de kabel en lopen via het glasvezel. Tijdens het gebruik van een optische kabel lopen er geen elektrische signalen van het ene apparaat naar het andere apparaat, maar alleen lichtsignalen. Er is hierdoor geen gevaar van ruis door het geluid. Bij elektrische signalen kan dit het geval zijn door lekstromen. Ook een internetverbinding op basis van glasvezel wordt hier stabieler en betrouwbaarder door.

Verder heeft het gebruik van een optische verbinding het voordeel dat het vrijwel op alle apparaten gebruikt kan worden. Vrijwel ieder apparaat heeft deze aansluiting waarbij er een rood licht brand. Een optische verbinding kan dus in veel gevallen worden gebruikt en worden aangesloten op de apparaten om het geluid over te brengen.

Waarvoor kan ik een optische kabel gebruiken?

Een optische kabel kan op bijna alle apparatuur worden gebruikt om het geluid over te brengen. Zoals we hiervoor al aangaven heeft het gebruik van deze kabel het grote voordeel dat deze geen last heeft van elektrische storingen en dat het verzenden van de signalen erg snel verloopt. De kabel kan op vrijwel alle apparatuur worden aangesloten. Je kunt de kabel gebruiken voor bijna alle dvd spelers, cd spelers en blu-ray spelers. Zo kun je zorgeloos een film kijken en genieten van het geluid uit de speakers van de televisie of het surround sound system in de woonkamer, ofwel het Home Theater System. Om optimaal te genieten van het geluid komt een optische kabel goed van pas. Dit geeft jou het gevoel dat je in een bioscoop zit, terwijl je thuis in je eigen woonkamer bent.

Naast de dvd-, cd- en blu-ray  kan een optische kabel op nog meer apparaten worden aangesloten. Ben jij een liefhebber van het spelen van videogames? Dan kan een dergelijke kabel ook heel goed van pas komen. De toslink optische verbinding is namelijk ook aan te sluiten op een Playstation en de XBOX. Lekker online gamen, terwijl je met je vrienden door de speakers heen kunt communiceren.

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Er zijn verschillende soorten optische kabels. Allereerst dien je te kijken of beide apparaten beschikken over een ingang voor een optische aansluiting. Met een klein vierkantje op de achterkant van het apparaat wordt aangegeven dat het apparaat beschikt over een optische aansluiting. Wanneer beide apparaten hierover beschikken weet je dat je hier een optische verbinding tussen kunt aanleggen. Daarnaast dien je te weten hoe lang de kabel moet zijn. Heb je een kabel nodig om het geluid over te brengen van de dvd speler naar de televisie en bevindt de dvd speler zich onder de televisie? Dan zal je waarschijnlijk genoeg hebben aan 1 meter. Mocht de afstand tussen de apparaten groter dan een meter zijn dan kun je ook gaan voor een kabel van 2 meter. Er zijn zelfs kabels van 5 meter te vinden.

Een goedkope kabel vind je vaak al voor ongeveer 3 euro. De duurdere kabels liggen rond de 6 of 7 euro. De kwaliteit van het geluid bij beide kabels zijn vrijwel hetzelfde. Het verschil zit vooral in de duurzaamheid van de kabel zelf. Wanneer je een goedkope kabel koopt en deze vaak van apparaat moet verwisselen dan wordt de kans groter dat er breuken in de kabel komen. De afscherming is bij een goedkope kabel van mindere kwaliteit. Wanneer je de kabel eenmalig tussen 2 apparaten verbind dan kun je het beste voor een goedkope kabel gaan. Wanneer de kabel vaak wordt verwisseld dan kun je beter een paar euro bijleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *