Scart naar HDMI

By | maart 2, 2018

Beschik je thuis nog over een oude gameconsole of een oude videorecorder en wil je deze graag nog gebruiken? Even een avond de oude videobanden van vroeger terug kijken. Misschien heb je je eigen bruiloft nog wel op een videoband staan en wil je deze graag nog een keer zien. Of je hebt een oude lievelingsfilm van vroeger. Datzelfde geldt wanneer je de spellen nog een keer wilt spelen uit je kindertijd of misschien heb je jonge kinderen in de familie die je graag nog even op je oude Nintendo of PlayStation wilt laten spelen. Om deze te laten werken is een SCART naar HDMI aansluiting nodig.

Dan moet deze wel aangesloten kunnen worden op je nieuwe LCD- of plasma televisie. Dit kan nog wel eens moeilijk gaan. Veel oude apparatuur beschikt namelijk nog over een oude SCART aansluiting, terwijl de nieuwe televisie er al voor is gemaakt om apparaten via bijvoorbeeld een HDMI kabel aan te sluiten. Hierbij dien je een verbinding te hebben die SCART naar HDMI verwerkt. Op deze pagina geven we meer informatie over de SCART naar HDMI aansluiting. Hieronder lichten we de voordelen toe die een verbinding heeft waarmee de SCART aansluiting wordt verwerkt naar een HDMI aansluiting.

Hoe zorg ik voor SCART naar HDMI?

Om er voor te kunnen zorgen dat je oude videorecorder of gameconsole op de televisie met HDMI ingang kan worden afgespeeld is een zogenoemde omvormer of schakelaar nodig. Dit is een apparaatje waarop je zowel een SCART als een HDMI kabel kunt aansluiten. De SCART kabel kan in de videorecorder, gameconsole of een ander apparaat met SCART aansluiting worden aangesloten. De andere kant van de SCART kabel sluit je aan op de omvormer. Ook de HDMI kabel sluit je aan op de omvormer. Vervolgens kun je de HDMI kabel ook  aansluiten op de televisie. Op dit moment heb je een overgang gelegd van SCART naar HDMI.

Wanneer je meerdere apparaten hebt die een omvormer nodig hebben dan kun je ook voor een omvormer gaan met meerdere poorten. Je kunt bijvoorbeeld een 3 poorts aansluiting aanschaffen. Hierbij heb je de mogelijkheid om meerdere apparaten op een nieuwere televisie aan te sluiten. De meeste televisies van tegenwoordig beschikken over meerdere HDMI ingangen. Vaak zijn dit er 2 of 3. In dat geval kun je zowel een videorecorder als een gameconsole hier op aansluiten.

Verschillen tussen SCART en HDMI

De SCART kabel is ontworpen om audiovisuele apparaten met elkaar te verbinden. De SCART aansluiting is de aansluiting met 21 pinnen. Hiermee worden analoge audio- en videosignalen in beide richtingen verzonden. Echter is de HDMI kabel er voor gemaakt om digitale video en audiosignalen te versturen in High Definition kwaliteit. De SCART kabel is hier niet voor gemaakt. Om te genieten van digitaal Full HD beeldmateriaal is het nodig om te beschikken over een SCART naar HDMI omvormer. Hieronder hebben we nog een aantal voordelen benoemd.

Voordelen van een SCART naar HDMI aansluiting

Een groot voordeel hebben we zojuist al benoemd. Wanneer een SCART ingang kan worden verbonden met een HDMI ingang dan wordt het plotseling mogelijk om diverse oude apparatuur nog te gebruiken op nieuwe apparaten, zoals een nieuwe televisie. De nieuwe televisie beschikt vaak niet over een SCART ingang en de oude videospeler beschikt niet over een HDMI ingang. Enkel een HDMI of SCART kabel is hierbij dus overbodig. Door een SCART naar HDMI omvormer te gebruiken wordt dit probleem snel uit de weg geholpen. Voor je het weet kun je die oude videorecorder of gameconsole weer gebruiken!

Daarnaast zorgen ook nog eens veel van deze omvormers er voor dat niet alleen het signaal wordt omgevormd, maar ook nog eens verbeterd. Waar voorheen slechts 640 pixels werden gebruikt kan de omvormer er voor zorgen dat er 720 pixel of 1080 pixels worden gebruikt. Dit wordt ook wel Full HD genoemd.

Ook zijn een aantal omvormers met een 3.5mm audio uitgang. Deze zorgen ervoor dat het ook mogelijk wordt gemaakt om geluid af te spelen op externe speakers of op de versterker. Hier plug je een audio kabel in de 3.5mm audio uitgang op de omvormer. Dit doe je met de plug van de versterker of speaker die je er op aan wilt sluiten. Niet alleen is dit erg handig, omdat je nu een betere geluidskwaliteit hebt, maar het kan voor meer gevallen handig zijn. Het kan zijn dat je een apparaat koppelt aan een beamer of een ander apparaat waar geen geluid op zit. Om jezelf dan van geluid te voorzien heb je een extern apparaat nodig om hierop aan te sluiten. In dit geval dien je er dus op te hebben gelet dat je een SCART naar HDMI omvormer aanschaft die hier over beschikt. Waar je hier wel vaak op moet letten is de lengte van de kabels. In het geval je een beamer gebruikt en hier ook geluid op wilt aansluiten kan het zijn dat deze erg ver uit elkaar staan. Dan is een lange kabel nodig om zowel gebruik te maken van het beeld van de beamer en het geluid van de speakers.

Zo zijn er diverse voordelen die behaald kunnen worden door een omvormer van SCART naar HDMI aan te schaffen. Hieronder hebben we de voordelen nog samengevat:

  • Nieuwe televisie en oude console kunnen met elkaar worden verbonden
  • Beeldkwaliteit kan er door verbeteren
  • Geluid kan extern worden aangesloten

SCART naar HDMI kopen?

Er zijn verschillende soorten omvormers om een apparaat met SCART aansluiting aan te sluiten of een apparaat met HDMI aansluiting. De prijzen liggen over het algemeen vaak tussen de 50 en de 90 euro. Hierbij dien je er vooral goed op te letten wat je eigen eisen zijn tijdens het omvormen van de SCART aansluiting naar HDMI. Wil jij slechts een SCART apparaat kunnen aansluiten op een HDMI toestel? Dan is een goedkope versie voldoende. Wanneer je beter beeldkwaliteit wilt en hier extern geluid op wilt aansluiten dan kom je vaak iets duurder uit. Let hier dus op. Een winkeleigenaar kan de beste omvormers ook voor je uitzoeken, zodat je zeker weet dat je een omvormer hebt naar jouw wensen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *