VGA KABEL

By | maart 2, 2018

Heb jij een computer die aangesloten moet zijn op een monitor? Of wil je je scherm van je laptop of gewone pc uitbreiden naar een extra scherm? Dan komt een VGA kabel goed van pas. De VGA kabel is al jaren de standaard kabel om monitors aan te sluiten op een computer. De afkorting waar VGA voor staat is ‘Video Array Graphics’. Hieronder geven we meer informatie over de kabel zelf, vertellen we waar de kabel voor kan worden gebruikt en hoe deze aan te sluiten op een monitor.

Informatie over de VGA kabel

De VGA kabel is ontwikkeld door het bedrijf IBM. Dit bedrijf staat vooral bekend om het ontwikkelen van de allereerste computer. De VGA standaard werd in 1987 door IBM op de markt gebracht. Sindsdien heeft de kabel zich verder ontwikkeld als de standaard kabel voor het aansluiten van monitoren.

De VGA kabel beschikt over 640 horizontale pixels en 480 verticale pixels. De verhouding van het beeld is hierbij dus 4:3, waarbij iedere pixel een klein vierkant in het scherm is. De aansturing van de kabel werkt op een analoge aansturing op basis van 3 gescheiden kleuren. Dit zijn de kleuren rood, groen en blauw, oftewel RGB.

De VGA kabel is gemakkelijk te herkennen. Je kunt deze herkennen aan de 15 pinnetjes die eruit steken. In de winkel kun je natuurlijk altijd een winkelmedewerker vragen naar een VGA kabel. Thuis in de monitor of in de computer kun je zoeken naar een ingang met 15 kleine openingen. Zo kun je achterhalen of jouw laptop of computer beschikt over een ingang voor de VGA kabel. Alvorens een kabel te kopen in de winkel of er een online te bestellen is het namelijk goed om te weten of jouw computer en monitor beiden over een ingang beschikken voor de kabel. Beschikt een van de twee niet over de juiste ingang? Dan kun je ook kijken naar een combikabel. Een combikabel kan over 2 verschillende uitgangen beschikken. Hierbij kun je aan de ene kant van de kabel een uitgang van VGA hebben en aan de andere kant van de kabel bijvoorbeeld een DVI of HDMI aansluiting hebben. Alvorens een kabel aan te schaffen is het verstandig om hier naar te kijken, zodat je zeker weet welke kabel je moet aanschaffen.

Ook kan een VGA kabel nog bestaan uit 14 pinnen. Dit zijn de oudere kabels. Met de kabel van 14 pinnen kan de standaard computer monitor worden aangesloten. Wanneer je een kabel wilt aansluiten op moderne schermen, zoals een scherm met HD resoluties, plasma schermen of LCD televisies dan heb je een kabel met 15 pinnen nodig. Pin nummer 9 ontbreekt vaak bij de kabel van 14 pinnen. Voor het aansluiten van de modernere schermen is pin nummer 9 ook nodig.

Waar kan ik een VGA kabel voor gebruiken

In de meeste gevallen wordt een VGA kabel gebruikt voor de aansluiting tussen de computer en de monitor. Deze kabel maakt de verbinding om de signalen van de computer uit te drukken op het beeldscherm. Echter kan deze kabel nog voor meer zaken worden gebruikt. Hieronder geven we meer informatie waar de kabel verder nog voor gebruikt kan worden.

VGA-kabel

Wil jij een extra scherm er bij aan sluiten? Hiervoor kun je een VGA kabel gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld ook wanneer je op je laptop aan het werk bent. Door een VGA kabel aan te sluiten tussen je laptop en een monitor kan er gebruik worden gemaakt van een extra scherm. Dit kan zowel handig zijn voor amusement als tijdens het verrichten van werk. Er kan hier op 3 manieren gebruik worden gemaakt van een VGA aansluiting. Je kunt het beeld namelijk dupliceren, verplaatsen of uitbreiden. Bij dupliceren wordt het beeld op de laptop gekopieerd naar het beeld op de monitor. Dit is handig wanneer je het prettiger vindt om op een groter scherm te werken of hier iets op af te spelen. In dat geval kan er ook gebruik van worden gemaakt om het scherm te verplaatsen. Het beeld wordt hierbij alleen weergegeven op de monitor en niet op de laptop. Tot slot kun je het scherm uitbreiden. Tijdens het uitbreiden wordt er gebruik gemaakt van 2 schermen. Hierbij is er een hoofdscherm en een extra scherm. Zelf is in te stellen welk scherm het hoofdscherm dient te zijn en welk scherm het extra scherm is. Op deze manier is er gemakkelijk te werken met 2 schermen tegelijk die je naast elkaar hebt. Er kan op deze manier extra efficiënt worden gewerkt.

De VGA kabel kan nog in andere gevallen worden gebruikt. Heb je een film op de laptop of computer staan? Het afspelen van een film op de televisie wordt over het algemeen toch als prettiger ervaren. Door het scherm op de televisie te tonen kan een film hierop worden afgespeeld. Echter wordt alleen het beeld weergegeven op de televisie. Het geluid komt nog uit de pc. Wil je het geluid afspelen op de televisie? Dan is een aux-aansluiting vereist. Een geluidinstallatie op de pc zelf aansluiten is natuurlijk ook mogelijk. VGA kabels kunnen worden aangesloten op moderne monitoren met HD-resoluties, plasma- of LCD schermen. Verder kan een beamer worden aangesloten met deze kabel of andere schermen met hoge resoluties.

Hoe sluit ik een VGA kabel aan?

Allereerst verbind je de kabel tussen de pc en de monitor. Plug de stekker met 15 pinnen in de pc en de andere kant van de kabel in de monitor. Dit kan alleen wanneer zowel de monitor als de pc beschikken over een VGA aansluiting. Beschikt een van deze niet over een VGA aansluiting, maar wel over een DVI aansluiting of een HDMI aansluiting? Dan kun je  een kabel aanschaffen met een aansluiting van HMI naar VGA of DVI naar VGA.

Verbinden op de laptop? Na het verbinden van de kabel ga je naar de beeldscherminstellingen op je laptop. Via de beeldscherminstellingen kun je het scherm dupliceren, uitbreiden of alleen laten weergeven op een van de schermen. Het beeld kan nu worden weergegeven op de manier hoe jij dat wilt.

VGA kabel kopen?

Hieronder kan je een overzicht vinden de verschillende VGA kabels die op de markt verkrijgbaar zijn. Door op de link te klikken zal je naar het product gaan!

Category: VGA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *